Nybegynnerguide

Registrere konto

Velg “Lag bruker” øverst til høyre på startsiden. Fyll ut navn, epost-adresse og passord. Passord må være minst 8 tegn.

Lag bruker

Etter at brukerkonto er opprettet vil du komme inn i systemet, som gir deg kort informasjon om hva du må gjøre. Når alle punktene i Nybegynnerguiden er utført, vil du her få litt fine grafer som viser oversikten over økonomien din. Oversikt

Koble til bankkonto

Gå til “Eiendeler” (1) i menyen, og velg “Koble til bankkonto” (2). Du vil nå bli videresendt til Aiia.eu som står for koblingen inn på bankkontoen din og BankID-pålogging. Koble til bankkonto

Dersom du allerede har konto hos Aiia, kan du her velge “Jeg har en Aiia-konto”, så vil du få tilsendt en epost med passord for å gå videre. Ellers velger du “Fortsett”.

Aiia 1

Søk opp banken du ønsker å koble til, og følg veiledningen i grensesnittet. Nøyaktig fremgangsmåte for å koble til vil være avhengig av banken.

Aiia 2

Til slutt vil du være tilbake på Økonomisystemet.

Dersom du ønsker å legge til kontoer fra flere banker, kan du koble til på nytt, men da må du velge “Jeg har en Aiia-konto” for å få med også den første banken du valgte.

Sette opp budsjettposter

Etter at du har lagt til bankkontoer, må du legge til budsjettpostene du vil bruke. Det er laget ferdig forslag på SIFO-budsjettet, og SIFO-forenklet (Som er det som brukes i TV-programmet Luksusfellen) på de grønne knappene, eller du kan lage hele budsjettet manuelt med den blå knappen. Etter at budsjettet er laget kan du legge til poster manuelt eller slette

Legg til budsjett

Slik blir budsjettkontoene seende ut etter opprettelse av Forenklet-budsjettet:

Oversikt over budsjettkontoer

Fordele transaksjoner

En liten stund etter at du har koblet til bankkontoene dine vil systemet ha lastet ned alle transaksjoner fra banken din, og i menyen vises et rødt tall over “Transaksjoner” som viser hvor mange transaksjoner du ikke har fordelt ennå.

I Transaksjonsoversikten kan du velge transaksjoner på venstre side, ved å huke av i avkrysningsboksen for en transaksjon, og deretter på hvilken budsjettpost som den aktuelle transaksjonen skal føres mot. I bildet er transaksjonen fra Arbeidsgiver valgt, med en inntekt på 25000. Her er det naturlig å velge “Lønn”. Transaksjon lønn

Ved å velge at en av transaksjonene fra Rema 1000 skal føres på “Mat”, vil systemet med jevne mellomrom sjekke om det er lignende transaksjoner, som også kan føres på Mat, og gi forslag på dette: Transaksjon forslag Her kan du trykke på den grønne knappen for å bekrefte at dette er riktig budsjettpost, eller rød for å si at det ikke er riktig.

Se regnskapet

TODO

Se oversikten

TODO